top of page

ABOUT PROJECT

 

Koliko ulic v Novem mestu se imenuje po ženskah? Kdo je bila prva slovenska kirurginja? Kdo je bila prva učiteljica na Gimnaziji Novo mesto?

 

Ženske pred stoletjem niso imele možnosti izobrazbe in uveljavitve v svojem poklicu, kot jih imamo danes. Nekatere med njimi pa so orale ledino in vsem prihodnjim generacijam žensk omogočile, da se lahko enakopravno vključujejo v družbo. Vendar je zgodovina na njih pozabila.

Projekt Pozabljena polovica Novega mesta odkriva ženske iz zgodovine Novega mesta, ki so bile pionirke na svojih področjih. Izbrali so jih 13 s seznama več kot 70 žensk, ki so živele ali ustvarjale v Novem mestu in njegovi okolici.

Možnosti poučnih sprehodov z vodičko je več in lahko trajajo od 1,5 do 2,5 ure. Prilagodimo lahko tudi vsebino, predstavimo vseh 13 žensk ali pa sami izberete področja delovanja in njihove akterke (pesnice, glasbenice, pisateljice, učiteljice, medicinske sestre ...).

 

Učenci_ke, dijaki_nje in ostali udeleženci_ke vodenega ogleda pešpoti Pozabljena polovica Novega mesta bodo ob tem spoznali tudi obdobje, v katerem so živele izjemne posameznice novomeške preteklosti, in pa Novo mesto v času izpred 100 let.

Poleg sprehoda oz. vodenega ogleda partnerstvo nudi tudi možnost predavanja v šolskih idr. prostorih.

Kontaktirajte nas!*

Na sprehod po zgodovini spregledanih žensk

KAJ: sprehod po zgodovini spregledanih žensk Novega mesta

KOMU: osnovne in srednje šole, fakultete in ostale zaključene skupine

KAKO: 1,5 ali 2,5 ure po sprehajalnih poteh v jedru in okolici Novega mesta

CENA: 60-120 € oz. po dogovoru

KONTAKT: Meta Kocjan (031 854 421), pozabljena.polovica.nm@gmail.com

 

* Največ povpraševanja beležimo okoli 8. marca, mednarodnega praznika žensk, zato svetujemo čim prejšnjo rezervacijo vodičke.

bottom of page